Sterrenteam wil Kasteel Oost naar de top brengen

Sterrenteam wil Kasteel Oost naar de top brengen


Ooit woonden op Kasteel Oost in Oost-Maarland (gemeente Eijsden-Margraten) adellijke families zoals in de achttiende eeuw de toenmalige prins-bisschop van Luik, Cesar van Hoensbroeck. In de tweede helft van de twintigste eeuw werd het bewoond door de Amsterdamse kunstenaarsfamilie Roosenburg.

De huidige eigenaren Michel en Léon Maes zijn druk bezig om het kasteel – na eerdere aanpassingen in de loop der eeuwen – weer in de originele staat terug te brengen. Deze plek moet naar de wens van Michel en Léon Maes een absolute toplocatie worden op het gebied van hospitality. De ambitie is om de hotelaccommodatie van circa tachtig kamers, verdeeld over het kasteel, de monumentale kasteelboerderij en een stukje nieuwbouw op vijfsterrenniveau te brengen en het gastronomisch restaurant op minimaal één ster Michelin. Aanvullend wordt ook nog een hedendaagse bistro en een hotelbar als meetingpoint voorzien, evenals aparte ruimten voor evenementen, huwelijken, presentaties en vergaderingen, een winkel met streekproducten en een eigen wijngaard. Dit geheel volgens het principe van Cittaslow, waarin duurzaamheid en regionale aanvoer van producten voorop staan. De unieke ligging aan de rand van een bijzonder natuurgebied aan de boorden van de Maas versterkt de verbinding met de natuur. Een handreiking naar de volgende generaties is het uitgangspunt.

Om dit huzarenstukje uit te voeren, hebben de Maastrichtse broers twee grote namen aan het project weten te verbinden: Marc Alofs voor de dagelijkse leiding en driesterren-chef Jacob Jan Boerma voor de aansturing van het keukenteam van het gastronomisch restaurant. Alofs heeft internationaal naam gemaakt door zowel Domaine La Butte aux Bois in Lanaken alsook hotel Botanic Sanctuary in Antwerpen naar vijf sterren te brengen. En Jacob Jan Boerma heeft na de periode in zijn driesterrenzaak De Leest (inmiddels verkocht) de hand in sterrenzaken in Antwerpen, Amsterdam en Japan. Hoewel de bouwwerkzaamheden nog in volle gang zijn en het nieuwe hoteldeel nog moet verrijzen, is er al een datum voor de ceremoniële opening gepland: 28 augustus 2024. De echte ingebruikname is later voorzien, tegen eind 2024. Voor Michel Maes gaat een droom in vervulling. „Ik heb hier zelf jaren gewoond en dacht niet meteen aan een horecafunctie. Maar ik wilde dit unieke landgoed, gelegen op deze prachtige locatie, borgen voor de volgende generaties. Langzaam maar zeker ontstond toen dit plan.” Zijn broer Léon werd met hetzelfde virus ‘besmet’ en geniet nu vooral van de betrokkenheid van de lokale gemeenschap. „We zijn blij verrast hoe de hele gemeenschap trots is op wat we hier aan het realiseren zijn. Dat is echt geweldig.”

De gebroeders Maes wilden niet zelf het hotel gaan runnen. „Dat is niet ons vak, dat moet je aan professionals overlaten”, vertelt Michel Maes. „Maar we blijven er wel bij betrokken, want we geloven dat hier iets heel moois kan ontstaan voor de hele regio. Het past bij onze idealen over duurzaamheid, respect voor de natuur, biologische landbouw en Cittaslow.”

Ondanks de sterrenambities is voor Alofs de prijs-kwaliteitverhouding straks de basis voor het gewenste succes. „Wij gaan de lat weliswaar heel hoog leggen, maar er wel voor zorgen dat elke euro die je hier uitgeeft, het ook echt waard is. En we zorgen ervoor dat we ook voor de directe omgeving toegankelijk zijn met bijvoorbeeld een goede en betaalbare zondagsbrunch en een streekproductenwinkel. Het moet een unieke beleving worden voor de hele regio, waarbij wij de mensen – ook ons personeel – centraal gaan stellen. We zien dat zich nu al veel bekwame en gedreven mensen melden om lid van ons team te worden.”

Voor Marc Alofs is het duidelijk dat een hotel met een vijfsterrenstatus zich moet richten op een internationaal publiek. „Niet alleen Nederland en België, maar ook Duitsland en wellicht nog andere landen. Voor mijn vrouw Stéphanie, die mij net als eerder bij La Butte aux Bois en Botanic Sanctuary op locatie zal bijstaan, en mijzelf is dit iets heel bijzonders. We kenden de heren Maes tot voor kort niet eens, die hebben we ontmoet op het jubileumfeest van Chapeau. Toen we vrijblijvend hier op deze locatie kwamen kijken, toen gebeurde er wel iets. We zagen meteen de kansen bij zo’n prachtig natuurgebied, op een steenworp afstand van Maastricht.”

De natuurlijke ligging en vooral de gemeenschappelijke ambitie om vol in te zetten op producten uit eigen tuin en van lokale leveranciers, was voor Jacob Jan Boerma de motivatie om de samenwerking met de broers Maes aan te gaan. „Ik krijg wel meerdere aanvragen voor interessante projecten, maar hier voel ik echt een enorme drive. Het is toch echt mensenwerk en als je dan een geweldige klik hebt met elkaar, dan ga je daar ook in geloven. Bovendien ken ik Marc Alofs goed van Botanic in Antwerpen, waar ik restaurant Fine Fleur run. Wij zijn al op elkaar ingespeeld. Ja, je mag rustig spreken van een sterrenteam dat hier op dit landgoed is geland.”

info@hotelkasteeloost.com1Source link 2

AI artikel

vergelijk stijl

Kasteel Oost in Oost-Maarland wordt door de eigenaren Michel en Léon Maes gerenoveerd om het om te vormen tot een toplocatie voor hospitality. Het plan is om het kasteel om te bouwen tot een hotel met 80 kamers, een sterrenrestaurant, bistro, hotelbar, evenementenruimtes, en een eigen wijngaard. Het project wordt geleid door Marc Alofs en driesterren-chef Jacob Jan Boerma. De focus ligt op duurzaamheid, respect voor de natuur, en regionale producten. De eigenaren willen het hotel niet zelf runnen, maar blijven wel bij het project betrokken. De opening is gepland voor augustus 2024.

www.chapeaumagazine.com

https%3A%2F%2Fwww.chapeaumagazine.com%2Fbusiness%2Fsterrenteam-wil-kasteel-oost-naar-de-top-brengen%2F

https://www.chapeaumagazine.com/business/sterrenteam-wil-kasteel-oost-naar-de-top-brengen/

The “Sterrenteam” wants to bring Castle East to the top.

In the past, Castle Oost in Oost-Maarland was home to noble families, including the 18th-century Prince-Bishop of Liège, Cesar van Hoensbroeck, and later the Amsterdam-based artist family Roosenburg. The current owners, Michel and Léon Maes, are restoring the castle to its original state, aiming to create a top hospitality location. They plan to have a hotel with 80 rooms, a Michelin-starred restaurant, a bistro, a hotel bar, event spaces, a shop with local products, and a vineyard, all following the principles of sustainability and regional sourcing. They have enlisted big names like Marc Alofs and three-star chef Jacob Jan Boerma for the project. The ceremonial opening is scheduled for August 28, 2024. The hotel is expected to be fully operational by the end of 2024. The Maes brothers see this project as a way to preserve the estate for future generations and are committed to sustainability, nature conservation, and supporting the local community. They believe that despite their high ambitions, the hotel will offer good value for money and be accessible to the local community. The team’s main goal is to create a unique experience for the whole region, with a focus on people and local products. The hotel aims to attract an international audience, and the location, as well as the dedication to using homegrown and local products, has drawn in renowned chef Jacob Jan Boerma. The project is a result of the commitment and collaboration of the Maes brothers, Marc Alofs, and Jacob Jan Boerma, who are dedicated to creating a high-quality and sustainable hotel experience. For more information, contact info@hotelkasteeloost.com.

Comments are closed.