Toekomst Kasteel Almere blijft onduidelijk: dit is wat Almeerders met het kasteel willen

Toekomst Kasteel Almere blijft onduidelijk: dit is wat Almeerders met het kasteel willen


Er staat al meer dan twintig jaar een ruïne langs de A6 in Almere: het Kasteel. De afgelopen tijd is het kasteel een veelbesproken onderwerp in de gemeenteraad. De raad kan het niet eens worden met elkaar en dus blijft de toekomst van het kasteel onduidelijk. Daarentegen zijn de inwoners van Almere het in ieder geval over één ding eens: het is zonde dat er na al die jaren nog steeds niks gedaan wordt met het kasteel. Dit is wat Almeerders met het kasteel willen.

De reacties stromen binnen van Almeerders die een duidelijk beeld hebben over wat er met het kasteel moet gebeuren. Zowel op de site van 1Almere als op Facebook. Een deel wil dat er woningen gebouwd worden. “Er is zoveel woningnood. Gescheiden mensen die geen woning kunnen vinden. Jongeren die thuis moeten blijven wonen. Bewoners die al meer dan tien jaar staan ingeschreven voor een andere woning. Noem maar op”, zegt Saskia op Facebook.

Maar dat moeten dan wel voornamelijk betaalbare en sociale huurwoningen worden, vinden Almeerders. “Bouw betaalbare woningen voor starters, die ruïne gaat toch nooit meer iets worden”, zegt Hans. Volgens Albert moet er op de locatie van het kasteel een nieuwe wijk komen: “Met betaalbare woningen voor starters.”

“Vanwege de grote woningnood zou het mooi zijn als er wat mee gedaan wordt. Er zijn genoeg mensen en jongeren die nog steeds geen woning kunnen krijgen en niet het geld hebben om te kunnen kopen”, zegt Resi via de site van 1Almere.

Door de jaren heen hebben verschillende partijen interesse getoond in het kasteel. De huidige eigenaar van het kasteel, Gravin BV, is sinds 2005 eigenaar van het kasteel. In eerste instantie zou er nog steeds een hotel en trouwlocatie komen. Later kwamen daar plannen voor woningbouw bij. Volgens Gravin BV kan het kasteel zonder woningbouw niet rendabel zijn.

Het huidige bestemmingsplan staat woningbouw echter niet toe. Alleen de gemeenteraad kan het bestemmingplan aanpassen om de bouw van woningen mogelijk te maken. De raadsleden zijn verdeeld over de toekomst van het kasteel. Pas als zij het eens worden met elkaar kan er iets met de toekomst van het kasteel gebeuren.

Kasteel afbouwen 

Veel inwoners willen in ieder geval dat het kasteel wordt afgebouwd. “Echt schandalig dat er zo met ons belastinggeld omgegaan wordt. Nu het toch ingezet is, maak het dan ook af”, vertelt Esther op Facebook. “Maak er inderdaad iets moois van waar wij Almeerders trots op kunnen zijn! Zoals het er nu voorstaat is een regelrechte aanfluiting.”

Ook Johan hoopt dat het kasteel afgebouwd gaat worden: “ Zo jammer dat er zoveel geld is verprutst met een geflopte Floriade. Het had zo veel beter en mooier zijn geweest als het kasteel was afgebouwd en voor jaren als publiekstrekker kunnen functioneren.” 

Pretpark 

In 2013 kwamen er plannen om van het kasteel een pretpark te maken: WitchWorld. Tijdens een open dag reageerden Almeerders enthousiast op het plan voor WitchWorld. Toch lukt het weer niet om genoeg geld bij elkaar te krijgen voor het project.

Zonde vindt Marcel: “Jammer dat de gemeente alle miljoenen in de Floriade heeft gestoken. Ze hadden beter een bijdrage en medewerking kunnen leveren aan het realiseren van WitchWorld”, zegt Marcel via de website van 1Almere.1 “Dit themapark zou een aanwinst zijn geweest, dan was het kasteel allang afgebouwd geweest. Kijk hoeveel belangstelling de open dag van WitchWorld trok.”

Zwembad, revalidatiekliniek of toch hotel met trouwlocatie?

Er worden nog wat andere ideeën genoemd voor de invulling van het kasteel. Zo wil Ans dat het kasteel wordt afgebroken en er een openluchtzwembad komt. Bert vindt echter dat er beter een zorghotel of revalidatiekliniek van gemaakt moet worden. Ook zien een paar mensen nog steeds graag een hotel met trouwlocatie terug in de toekomst van het kasteel.Source link 2

AI artikel

Almere’s Kasteel is al meer dan twintig jaar een discussiepunt in de gemeenteraad. Er zijn verschillende meningen over wat er met het kasteel moet gebeuren, en de lokale bevolking heeft ook hun input gegeven. Sommige inwoners willen betaalbare woningen op de locatie, anderen suggereren afbraak ten gunste van een zwembad, revalidatiekliniek of een hotel. De huidige eigenaar wil woningbouw plannen introduceren, wat in strijd is met het bestemmingsplan. Er waren eerder plannen om er een pretpark van te maken. Over het algemeen is iedereen het erover eens dat er eindelijk actie moet worden ondernomen over de toekomst van Almere’s Kasteel.

www.1almere.nl

https%3A%2F%2Fwww.1almere.nl%2F2024%2F01%2F05%2Ftoekomst-kasteel-almere-blijft-onduidelijk-dit-is-wat-almeerders-met-het-kasteel-willen%2F

https://www.1almere.nl/2024/01/05/toekomst-kasteel-almere-blijft-onduidelijk-dit-is-wat-almeerders-met-het-kasteel-willen/

The ruins of a castle called Het Kasteel have been a topic of discussion in the Almere city council, with no clear decision on its future. The residents of Almere want something to be done with it, with suggestions ranging from building affordable housing to a theme park or a hotel. The current owner, Gravin BV, believes that the castle can only be profitable with housing construction, but the current zoning doesn’t allow it. Many Almere residents want the castle to be finished, while others have suggested turning it into a swimming pool, a healthcare facility, or a hotel with a wedding venue.

Comments are closed.