Plannen voor wellness, hotel en vergaderlocatie in kasteel: ‘Het kan over 1,5 jaar af zijn’

Plannen voor wellness, hotel en vergaderlocatie in kasteel: ‘Het kan over 1,5 jaar af zijn’


De twee geïnteresseerde partijen met een plan voor het kasteel in Almere gaan de krachten bundelen. Clausing Bouwbegeleiding en E-Concept hebben hun plannen samengevoegd en willen gezamenlijk het kasteel gaan afbouwen en exploiteren. 

1Almere sprak met Richard Clausing, eigenaar van Clausing Bouwbegeleiding en één van de twee partijen die het kasteel wil gaan afbouwen. De ondernemer zegt dat als het bestemmingsplan ongewijzigd kan blijven, het kasteel binnen 1,5 tot 2 jaar afgebouwd kan zijn. “Dan praat je over het kasteel, het entreegebouw, het plein en een concertzaal.” 

Dat de plannen nu worden samengevoegd is volgens Clausing een positief teken. “We waren concurrentie, maar toen zijn we aan tafel gaan zitten en daaruit is naar voren gekomen dat onze plannen perfect in elkaar overlopen. Vervolgens hebben we besloten om de krachten te bundelen en er één mooi plan van te maken.”

Wellness center en klimaatvergaderingen

Clausing wil naast de oorspronkelijke plannen een wellness gaan bouwen bij het kasteel. “We zijn een bouwbegeleidingsbedrijf, maar willen het kasteel zelf gaan ontwikkelen, bouwen en exploiteren. Zijn bedrijf was eerder betrokken bij de bouw van meerdere wellnesscentra in Nederland. 

Eerder werd bekend dat1 E-concept de vergaderlocatie wil gebruiken om het kasteel aan het thema klimaat te koppelen. Zij geloven dat hiermee het kasteel niet alleen kan worden afgebouwd, maar dat ook de stad Almere nationaal en internationaal op de kaart kan worden gezet als voorloper op het gebied van klimaatambities.

‘Aantal jaar geleden al contact gehad’

Diverse raadsleden waren verrast door deze wending. Clausing geeft aan dat hij en E-concept niet zomaar met een plan komen. “We hebben een aantal jaar geleden al contact gehad met Gravin BV (De eigenaar van het kasteel, red.), maar telkens kregen we te horen dat ze met een andere partij bezig waren.” Eind vorig jaar is er weer contact geweest met Gravin BV. “Gravin gaf toen aan nu nog niets te doen zolang de gemeente nog niet besloten heeft over woningen.”

En dat besluit zou best snel kunnen komen, het kasteel is namelijk de laatste tijd weer onderwerp van gesprek in de Almeerse gemeenteraad. Er liggen meerdere moties om te kijken of het bestemmingsplan van het kasteel moet worden aangepast. Zo zijn er partijen die het mogelijk willen maken dat er woningen op het terrein komen. “De gemeente wil even niet met ons in gesprek, die hebben die raadsvergaderingen waarbij morgen dus drie moties worden ingediend.” Hij vervolgt: “En de gemeente gaat sowieso niet in gesprek omdat ze geen eigenaar zijn.”

Financiële haalbaarheid 

Wethouder Julius Lindenbergh zei twee weken geleden dat hij het niet voorstelbaar vindt dat er een sluitende businesscase voor het kasteel komt zonder dat woningbouw daar een onderdeel van wordt. Daar is Clausing het niet mee eens: “Wij hebben een sluitende businesscase zonder woningbouw. Het is vanuit eigen financiering en we blijven ver weg van banken en geld van de gemeente.” 

Wat het kasteel zou moeten kosten is niet duidelijk. Bij Almere Deze Week 2gaf een woordvoerder van E-concept eind vorig jaar aan dat “Binnen de gemeenteraad werd gesuggereerd dat het afbouwen van het kasteel zeker 60 miljoen euro gaat kosten. Maar ook als het bij wijze van spreken 160 miljoen euro zou kosten, is dat voor de partijen waar we mee werken geen probleem.”

Woningbouw

In een van de moties roept GroenLinks op om te onderzoeken wat de mogelijkheden voor woningbouw op het terrein zijn. Clausing denkt dat woningbouw best zou kunnen, maar niet op grote schaal. “Als je de huidige gebouwen ziet en dan kijkt wat er voor de invulling van onze plannen nodig is, vraag je je toch af: ‘Waar ga je die woningen plaatsen?’. Een klein aantal woningen, dus niet honderden, zou je er nog wel kwijt kunnen.”

De initiatiefnemers kijken met spanning naar de raadsvergadering van morgenavond. Dan zal er weer verder gesproken worden over de mogelijke toekomst van het kasteel. Een discussie die al ruim 20 jaar de Almeerse politiek bezighoudt. Source link 3

AI artikel

Clausing Bouwbegeleiding en E-Concept bundelen hun krachten om samen het kasteel in Almere af te bouwen en te exploiteren. Het is mogelijk om het kasteel binnen 1,5 tot 2 jaar af te bouwen als het bestemmingsplan ongewijzigd kan blijven. Clausing wil naast de oorspronkelijke plannen ook een wellness center bouwen. Er zijn moties ingediend om te kijken of het bestemmingsplan van het kasteel moet worden aangepast, waarbij sommige partijen woningbouw op het terrein willen mogelijk maken. Dit wordt besproken in de raadsvergadering van morgen.

Comments are closed.