Voormalig STER-gebouw wordt monument

Voormalig STER-gebouw wordt monument

Het voormalige STER-gebouw, gelegen aan de Laapersveld 70 in Hilversum, heeft deze week de status van gemeentelijk monument gekregen. Het kantoorpand, dat vanuit de lucht de vorm van het STER-embleem aanneemt, is een vooraanstaand voorbeeld van het naoorlogse structuralisme en een belangrijke representatie van zowel de geschiedenis van de Nederlandse omroep als die van Hilversum Mediastad. Na het advies van de Commissie voor Ruimtelijke Kwaliteit en Monumenten heeft het College van Burgemeester en Wethouders besloten om het STER-gebouw aan te merken als een monument.

Wethouder Gerben van Voorden, verantwoordelijk voor Cultureel Erfgoed: “We willen graag de geschiedenis van Hilversum vertellen aan de hand van onze monumenten. Het is belangrijk voor Hilversum als stad van jonge monumenten en als mediastad om ook een kenmerkend naoorlogs gebouw als het STER-gebouw, te behouden voor Hilversum.”

Meer dan een blokkendoos

Het voormalige STER-gebouw, momenteel in eigendom van de gemeente, werd gebouwd tussen 1975 en 1978 naar het ontwerp van architectenbureau E.C. Falkenburg en J.H. Mulders. Bij het ontwerp streefden de architecten naar een gebouw dat meer was dan een alledaagse blokkendoos. Geïnspireerd door het oude STER-logo, kozen ze voor een stramien van zeshoeken, typerend voor de structuralistische architectuurstijl uit de periode 1960-1990. Deze zeshoeken vormen gezamenlijk een honingraatstructuur. De parkeerkelder met archiefruimtes is opgebouwd uit gewapend beton, terwijl het overige deel van het gebouw bestaat uit een staalskelet met prefab vloerplaten van gewapend beton. De buitenzijde van het gebouw is afgewerkt met bronzen aluminiumplaten. De buitenkant van het gebouw is door de jaren heen goed bewaard gebleven en kan met enkele aanpassingen duurzaam worden hergebruikt zonder het karakter ervan aan te tasten.

Historische waarde

Het gebouw heeft tevens een prominente rol gespeeld in de tv-geschiedenis als locatie voor de opnames van radio- en tv-reclames van de STER. Het kantoorpand vertegenwoordigt ook architectonisch hoogwaardige omroepgebouwen in Nederland, waarvan de oorsprong teruggaat tot de jaren dertig met studiocomplexen van de AVRO en de NCRV. Dit erfgoed manifesteert zich na de Tweede Wereldoorlog in bouwprojecten zoals het Muziekpaviljoen uit 1966, het NPO-gebouw (voormalig hoofdgebouw van de NOS) uit 1981 en recentere projecten zoals de bouw van de Villa VPRO en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid op het Media Park.

The post Voormalig STER-gebouw wordt monument1 appeared first on De Erfgoedstem2.

Het voormalige STER-gebouw, gelegen aan de Laapersveld 70 in Hilversum, heeft deze week de status van gemeentelijk monument gekregen. Het kantoorpand, dat vanuit de lucht de vorm van het STER-embleem aanneemt, is een vooraanstaand voorbeeld van het naoorlogse structuralisme en een belangrijke representatie van zowel de geschiedenis van de Nederlandse omroep als die van Hilversum Mediastad. Na het advies van de Commissie voor Ruimtelijke Kwaliteit en Monumenten heeft het College van Burgemeester en Wethouders besloten om het STER-gebouw aan te
The post Voormalig STER-gebouw wordt monument appeared first on De Erfgoedstem. 

Comments are closed.