Magazine MONUMENTAAL zet focus op werelderfgoed

Magazine MONUMENTAAL zet focus op werelderfgoed

Het oktobernummer 2023 van magazine MONUMENTAAl, dat vanaf vrijdag 27 oktober verkrijgbaar is, zet de focus op werelderfgoed. Niet verwonderlijk, want het prachtige Eise Eisinga Planetarium te Franeker belandde onlangs volkomen terecht op UNESCO’s Werelderfgoedlijst, evenals de Jodensavanne ten zuiden van Paramaribo.

In haar column Stem: erfgoed! loopt Eefje van Duin, directeur-bestuurder van de Monumentenwachten Drenthe, Flevoland, Fryslân en Overijssel, vooruit op de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november. Zij adviseert de programma’s van de deelnemende partijen goed te bestuderen en na te gaan of voldoende waarde wordt toegekend aan monumenten en het verleden.

Huis Bergh op de schop

Dankzij forse geldelijke inbreng van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) staat het eeuwenoude Kasteel Huis Bergh te ’s-Heerenberg aan de vooravond van een ingrijpende renovatie. Op 1 januari sluit het kasteel in Oost-Gelderland voor minimaal een jaar zijn deuren. April 2025 moet de klus zijn geklaard.

Het NEMO Science Museum in Amsterdam bestaat 100 jaar. In het monumentale onderkomen ontdekken jong en oud hoe fascinerend wetenschap en technologie kunnen zijn. Vijf verdiepingen vol tentoonstellingen, experimenten, demonstraties en workshops tonen het bijzondere van alledaagse dingen.

Technisch vernuft op ‘scherven’ oude burcht

Wie in het oude Maasdorp Kessel met de veerpont naar Beesel-Reuver vaart, ontwaart vanaf de rivier op een heuvel De Keverberg. Het kasteel behoort niet alleen tot de oudste van Nederland maar is sinds 2015 ook een bijzondere combinatie van historisch erfgoed en moderne architectuur. Op de ‘scherven’ van de oude burcht is met technisch vernuft een prachtig multifunctioneel monument tot stand gebracht.

Overcingel ligt als een oase van rust aan de rand van het drukke centrum van Assen. Het 18e- eeuwse rijksmonument, waarvan het huis nu ingrijpend wordt opgeknapt, behoort tot de meest aansprekende particuliere landgoederen in de Drentse hoofdstad. De oplevering van Huis Overcingel is voorzien in het voorjaar van 2024.

Onroerenderfgoedprijs Vlaanderen 2023

De eindstrijd om de Onroerenderfgoedprijs Vlaanderen ging dit jaar tussen drie opmerkelijke projecten. Een modernistische villa, een neoromaanse huiskapel en een ecologische cohousing op een hoevesite. De laatste krijgt van Matthias Diependaele, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, de hoofdprijs van 15.000 euro.

Bij ruim 24.000 mensen die hebben gestemd in het kader van de publieksprijs van Forten.nl is Fort Pannerden favoriet. MONUMENTAAL nr. 5 – 2023 laat uitvoerig zien waarom.

Ruim baan ook voor het onderzoek, 450 jaar na dato, naar restanten van de Slag op de Zuiderzee. De inventariserende veldstudie in het jubileumjaar van ‘de Slag’ (1573) heeft als centraal thema ‘De reis van Bossu’.

Heldinnen van het Binnenhof

Naar stoffelijke resten van Johan van Oldenbarnevelt zal niet worden gezocht,  omdat geen hedendaagse DNA-match beschikbaar is. Maar wie denkt dat de geschiedenis van het Binnenhof te Den Haag louter door mannen, over mannen, en voor mannen werd geschreven, heeft het mis.

Wie over de dijk van Culemborg langs de Lek oostwaarts rijdt, ziet grasland zo ver het oog reikt. Over tien jaar is het uitzicht vanaf dit punt compleet anders. Een slingerende nevengeul, riviermoeras, ruigtes en zachthoutooibos bepalen dan het beeld; robuuste en gevarieerde riviernatuur.

De nieuwe MONUMENTAAL sluit – naast de vaste rubrieken Actueel, Boeken en Etalage – af met een artikel over de hernieuwde belangstelling voor gegoten gips naar aanleiding van het internationale congres Gegoten gips: kunst of ambacht? op 22, 23 en 24 november in Maastricht.

 

The post Magazine MONUMENTAAL zet focus op werelderfgoed1 appeared first on MONUMENTAAL magazine2.

Het oktobernummer 2023 van magazine MONUMENTAAl, dat vanaf vrijdag 27 oktober verkrijgbaar is, zet de focus op werelderfgoed. Niet verwonderlijk, want het prachtige Eise Eisinga Planetarium te Franeker belandde onlangs volkomen terecht op UNESCO’s Werelderfgoedlijst, evenals de Jodensavanne ten zuiden van Paramaribo. In haar column Stem: erfgoed! loopt Eefje van Duin, directeur-bestuurder van de Monumentenwachten… Lees verder »Magazine MONUMENTAAL zet focus op werelderfgoed
The post Magazine MONUMENTAAL zet focus op werelderfgoed appeared first on MONUMENTAAL magazine. 

MONUMENTAAL magazine

Comments are closed.